• kerevit-kapak.jpg

Kerevitli Tavuk

Geleneksel Lyon mutfağının nadide tariflerinden ‘'Kerevitli Tavuk'' Bocuse D'or'un 30. Yılında finale özel yarışmacılar tarafından yapılan tarif..

Hazırlanma zamanı: 40 dk.

Pişirme zamanı: 40 dk.

Malzemeler ( 6 Kişilik)

  • 1 Büyük tavuk (1.5-1.8 kg)
  • 24 kerevit
  • 50 gr havuç
  • 50 gr soğan
  • 50 gr soğan
  • 300 gr taze dilimlenmiş domates
  • 5 cl sıvı yağ
  • 100 gr tereyağ
  • 10 cl krema
  • 10 cl Konyak
  • 50 cl beyaz şarap
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 2 karanfil
  • Süslemek için 1 demet yeşillik (maydonoz, reyhan gibi otlar)
  • 1 ince dal tarhun
  • Tuz, karabiber

 

Yapılışı:

  • Kerevitlerin hazırlanışı: Bağırsakları çıkarmak ve acı bir tad oluşmasını  önlemek için kuyruk yüzgecinin orta kısmını çıkarın. Kerevitlerinizi hızlı bir şekilde yağda kızartın. 50 gr havuç, 50 gr soğan ve 50 gr taze dilimlenmiş domatesi ekleyin. 5 cl konyak ile birleştirin. 40 cl beyaz şarap, tarhun, taze domatesi dörde bölün , domates salçası, otlar, sarımsak, karabiber ve tuz.. Tamamını 10 dakika yüksek ateşte pişirin. Pişrime işlemi tamamlandıktan sonra kerevitleri bir kenara alıp suyundan ayrıştırın.
  • Tavuğun hazırlanışı: Tavuğu kurallarına göre 8 parçaya ayırın. Skatatları kullanarak bulyon hazırlayın. Parçaları una bulayıp 50 gr tereyağda Staub döküm tencere veya derin bir kızartma tavasında kızartın. Orta ateşte fırında 30-35 dakika pişirin.
  • Sosun tamamlanması: Pişirmesini tamamladığınız tavuğun parçalarını ve yağı tencerenizden çıkartın, 5cl konyak ve 10 cl beyaz şarap ekleyin . Ardından kerevitleri içinde pişirmiş olduğunuz suyu ve hazırladığınız bulyonu ekleyip kaynatın.
  • Hazırlamış olduğunuz sosu süzgeçten geçirin. Kremayı ekleyip birkaç dakika daha kaynatın. Baharat eklemek isterseniz ekleyebilirsiniz. Tavuk parçalarını sosun içine ekleyin ve birkaç dakika sosu emmesini bekleyin.
  • Servis: Derin servis tabağında, tavuk parçaları ve kerevitlerinizi güzel bir kompoziyon ile yerleştirip, sosu üstüne dökün, dilimlenmiş maydanoz ve tarhun ile süsleyerek servis edin.

 

AFİYET OLSUN..